اگر به آمار پروانه بهرهبرداریهای صادره استناد کنیم، کل ذخایر سنگ آهن فعلی کشور جوابگوی نیاز بیشــتر از یــک دهه تولیدات فولادی کشور نخواهد بود. به همین دلیل در حال حاضر اکتشــاف در مناطق عمیقتر سطح زمین از اولویتهای کشور است.
با اینکه در چند ســال گذشته ایمیدرو و ســازمان زمینشناسی کشور جهت مطالعات عمیق اکتشــافی نسبت به برنامهریزی و گســترش مطالعات ژئوفیزیک هوایی اقدام کردند اما مشــکلات موجود اجازه گســترش عملیات اکتشــاف را طبق برنامه نداده است.
اما مشکلات موجود چیست؟
1. موضوعات حاشــیهای همچون معارضین محلی
2. عدم هماهنگی دســتگاههای دولتی همچون محیطزیســت و منابع طبیعی
3. قوانین دست وپا گیر محیط زیستی
4. نبود تجهیزات و تکنولوژیهای روز دنیا در امر اکتشاف؛ یکــی از مهمترین موضوعــات امر اکتشاف اســتفاده بهینه از دانش و تکنولــوژی روز دنیا اســت به همین دلیل جذب سرمایهگذار خارجی یکی از کلیدیترین موضوعات در اکتشاف خواهد بود.
5. وجود مشکل آنالیز و نبود آزمایشگاه های تخصصی آنالیز
به طور مثال در ســالیان اخیــر خیلی از اهمیت عنصر لیتیم صحبت می شــود ولی زیرســاخت های مناسب برای تست آزمایشگاهی لیتیم هنوز فراهم نشده است. البته راه دیگری که بایستی از آن غافل نبود کار بر روی پتانسیلهای مناسب معدنی کشورهای همسایه است، به طور مثال می توان به منابع معدنی غنی افغانستان یا دیگر کشورهای همســایه و حتی نگاهی به کشــورهای دورتر در آفریقا انداخت. تجربه به دســتگیری اکتشاف و استخراج بوکســیت در گینه برای تأمین مواد اولیه کارخانه آلومینا از این موارد مشابه است. یا در حال حاضر چین به عنوان بزرگترین تولیدکننده فولاد جهان، بخش بزرگی از مواد اولیه مورد نیاز خود را از خارج وارد میکند.
همچنین باید به مسئله ترغیب و تسهیل سرمایهگذاری توجه کرد، دولت باید مکلف به داشتن یک اســتراتژی ثابت حداقل 20 ساله باشد و با قوانین خلق الساعه سرمایهگذار را فراری ندهد و با واگذاری محدودههای امیدبخش به بخش خصوصیف به ترغیب سرمایهگذاری کمک کند.
تغییر در سیاست، سبب عدم امنیت ســرمایهگذار خارجی میگردد. ســرمایهگذار نیازمند بستر امن و مطمئن برای حفظ ســرمایه است. متأســفانه این موضوع دستخوش نگرشهای سیاســی اســت و تا زمانی که نحوه نگرش ما در دولت و مجلس به چگونگی اســتفاده از سرمایهگذار خارجی تغییر نکند شرایط و امکان ورود ســرمایهگذار خارجی وجود نخواهد داشت.
اما به نظر یکی از مسائلی که به آن کمتر توجه شده و از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، بحث عدم دسترسی آزاد و کامل به دادههای تولیدشــده در کشور است.
هرچه سریع تر باید بستری فراهم گردد که این دادهها در اختیار همگان قرار گیرد و از سویی دیگر ســطح محرمانگی دادههای ژئوفیزیک هوایی است که یکی از ابزارهای مقدماتی در کشــف ذخایر پنهان اســت و باید این دادهها در اختیار بخش خصوصی قرار گیرد. اینکه این دادههای بســیار ارزشمند و هزینهبر، فقط در اختیار تعداد انگشت شماری از کارشناسان بخش دولتی باشد، کمک چندانی به امر اکتشاف نخواهد کرد.
انتهای پیام//
منبع: معدن ۲۴ (www.madan24.com)
- ۹۷ هزار تن آهن اسفنجی در بورس کالا معامله شد - 21 آبان 1402
- سنگ آهن در مرز 130 دلاری - 20 آبان 1402
- برگزاری برنامه طرح سلامت توسط شرکت آلومینای ایران - 20 آبان 1402