ما امروز در وبسایت ماناماین قصد داریم در رابطه با مراحل اخذ پروانه بهرهبرداری معدن سخن بگوییم و در این باره اطلاعات مفیدی به شما عزیزان ارائه دهیم و اینک به شما پیشنهاد میکنیم همراه ما باشید و از مطالب گردآوری شدهی این صفحه استفاده نمایید.
پروانه اکتشاف چیست؟
پیش از اینکه در رابطه با مراحل اخذ پروانه بهرهبرداری از معدن سخن بگوییم قصد داریم دربارهی پروانه اکتشاف و مراحل اخذ آن اطلاعاتی به شما ارائه دهیم. در این باره باید بگوییم پروانه اکتشاف یا مجوز اکتشاف، یک مجوز قانونی است که به شرکتها یا افراد اجازه میدهد که در مناطقی که قابلیت وجود معدن و ذخایر معدنی دارد، فعالیتهای اکتشافی را انجام دهند. در این مورد اخذ پروانه اکتشاف یکی از موارد بسیار مهم بوده و باید توجهات لازم به این مورد صورت گیرد. در انتهای مطلب با مراحل اخذ پروانه بهره برداری آشنا خواهید شد.
این مجوزها برای پیدا کردن معادن جدید، تحقیق درباره روند زمینشناسی و معدنی کردن مناطق جدید به کار میروند. پس از اینکه یک شرکت یا فرد، معدنی جدید را کشف کند، باید یک مجوز استخراج دریافت کند تا بتواند به استخراج و بهرهبرداری از معدن پرداخته و به فروش مواد معدنی بپردازد.
در بسیاری از کشورها، پروانه اکتشاف توسط دولت یا سازمانهای معدنی صادر میشود و شامل شرایط و محدودیتهایی است که برای حفظ محیط زیست، ایمنی کارگران و بهرهبرداری از منابع معدنی موجود باید رعایت شوند و اخذ این پروانه اکتشاف مراحلی دارد که در ادامه در مورد این مراحل اطلاعات کاملی به شما ارائه خواهیم داد. برای آشنایی با مراحل ثبت معدن کلیک کنید.
شرکت مانا معدن کیان تجارت تحت برند مانا ماین، آمده است تا در بستر معدن دیجیتال و سیستماتیک از طریق خدمات آنلاین و آفلاین تا حد توان خود، دانش فنی را در این قسمت ارتقا بخشد و چالشهای فعالان این صنعت را کاهش دهد خرید و فروش معدن و خرید و فروش مواد معدنی را با ماناماین تجربه کنید.
دریافت پروانه اکتشاف دارای چه مراحلی است؟
دریافت پروانه اکتشاف مراحل مختلفی دارد و این را هم باید گفت که دریافت این پروانه برای هر کشور و منطقه ممکن است با قوانین و مراحل متفاوتی همراه باشد. در ادامه به این مراحل اشاره خواهیم نمود و اطلاعاتی دربارهی مراحل دریافت پروانه اکتشاف به شما عزیزان ارائه خواهیم داد.
گام اول اخذ پروانه اکتشاف
در نخستین گام هر شخصی که قصد دریافت این پروانه را دارد باید کلیه مدارک و مستندات لازمه را تهیه نماید و سپس به وزارت صنایع و معادن، این مدارک و مستندات را ارائه دهد. سپس فرد باید فرمهای این وزارتخانه را که در اختیارش قرار داده میشود، به طور صحیح و کامل پر کند و رسیدی مبنی بر تاریخ درخواست خود دریافت نماید.
مطلب بعدی: مراحل اکتشاف معدن
برای دریافت پروانه اکتشاف، ابتدا باید مستندات مربوطه از جمله مدارک شرکت، طرح اکتشاف و بررسیهای زمینشناسی و محیط زیستی را تهیه کرد.
گام دوم اخذ پروانه اکتشاف
در مرحله دوم کامل کردن برخی فرمهای توپوگرافی، امری ضروری بوده و بعد از آن نوبت به دریافت نقشه توپوگرافی در مقیاس 250/1 و مشخص نمودن محدوده موردنظر جهت بهرهبرداری میرسد.
گام سوم اخذ پروانه اکتشاف
بعد از پرداخت هزینههای مربوطه و کامل کردن فرمهای خواسته شده ثبت تاریخ و زمان دقیق درخواست توسط وزرات صنایع و معدن صورت میگیرد و درخواست برای مراحل رزرو آماده میشود و کلیهی این موارد به اطلاع متقاضی میرسد.
گام چهارم اخذ پروانه اکتشاف
اگر محدودهای که متقاضی اعلام کرده آزاد بوده و امکان دسترسی به آن وجود داشت مشخصات و موارد مربوطه به متقاضی اعلام میگردد و در غیر این صورت درخواست متقاضی رد میشود و پرونده بسته خواهد شد.
گام پنجم اخذ پروانه اکتشاف
در صورت موافقت وزارت صنایع و معادن، ثبت مدارکات لازم باید طی مدت زمان 60 روز صورت گیرد و در صورت عدم انجام این کار کلیهی حقوق متقاضی سلب میشود و به همین دلیل باید در این مرحله حداکثر سرعت و دقت را به کار برد. همچنین بعد از ارائه مدارکات لازم متقاضی باید متعهد شود با در نظر گرفتن کلیه اصول و ضوابط فعالیت خود را آغاز کند و در هیچ موردی از قانون تخطی نکند.
مطالعه کنید: صادرات محصولات معدنی از ایران چگونه است
گام ششم اخذ پروانه اکتشاف
در گام ششم و در آخرین مرحله، بعد از به پایان رسیدن عملیات، ارائه گزارش کامل متقاضی از عملیات به وزارت صنایع و معادن الزامی بوده و بعد از ارائه این گزارشات دریافت رسید از سوی از این وزارتخانه باید صورت گیرد.
پیوست گام آخر
در آخرین مرحله متقاضی در گزارش خود باید زمان بهرهبرداری، دست اندر کاران، مدارک لازمه و برخی موارد دیگر را ارائه دهد و باید بدانید این فرآیند نسبتا زمانبر خواهد بود.
اگر بخواهیم به صورت خلاصه توضیح دهیم باید بگوییم برای اخذ پروانه ابتدا باید مستندات مربوطه از جمله مدارک شرکت، طرح اکتشاف و بررسیهای زمینشناسی و محیط زیستی ارائه شود. سپس هزینهای به عنوان هزینه پروانه اکتشاف باید واریز شود. بعد از این دو مرحله، پس از دریافت مستندات و پرداخت وجه، مدارک ارائه شده توسط شرکت یا فرد متقاضی، توسط دستگاه مسئول بررسی میشود و پس از بررسی مدارک، اگر مستندات و مشخصات منطقه اکتشافی برای دریافت پروانه اکتشاف مورد تأیید قرار گرفت، پروانه صادر میشود.
بعد از صدور پروانه نیز مجاز به شروع کار در منطقه اکتشافی خواهید بود. اما باید به شرایط و محدودیتهایی که در پروانه ذکر شده است، توجه داشته باشید و لازم به ذکر است که برای هر منطقه اکتشافی، پروانه اکتشاف باید جداگانه دریافت شود.
مراحل اخذ پروانه بهرهبرداری معدن
پروانه بهره برداری معدن مجوزي است كه توسط وزارت صنايع و معادن براي بهره برداري از معادن در محدوده اي كه مشخص شده است صادر مي گردد.
در رابطه با مراحل اخذ پروانه بهرهبرداری از معدن باید بگوییم در گام نخست ارائه مدارکات لازم از سوی متقاضی و معرفی شخصی تحت عنوان مسئول فنی الزامی بوده و باید متقاضی توجه داشته باشد، حق 3 درصدی منابع طبیعی و حقوق دولتی باید پرداخت شود.
بعد از این موارد بررسیهای موردنیاز حداکثر تا مدت دو ماه از سوی وزارتخانه مربوطه انجام میشود و در صورت تایید مدارک مراحل دیگر آغاز خواهد شد. در این باره لازم است بگوییم، در صورت ناقص بودن مدارک ارائه شده، مدارک رد میشود و به متقاضی فرصت دوباره جهت تکمیل مدارک داده میشود.
بعد از تکمیل مدارک مدت زمان بهرهبرداری از معدن مشخص میگردد که بیشترین زمان مجاز، 25 سال میباشد و دورهای که در نظر گرفته میشود با زمان برگشت سرمایه متقاضی درنظر گرفته شده و ضرری از این بابت برای متقاضی به وجود نخواهد آمد. اما این را هم باید بگوییم که در صورت نیاز به تمدید، این درخواست باید حداقل 1 سال قبل از پایان اعتبار مجوز به وزارتخانه مربوطه ارائه شود تا بررسیهای لازم برای این مورد صورت گیرد و پروانه بهرهبرداری از معدن تمدید شود.
مطلب پیشنهادی: معادن سنگ اهن ایران
محدودیتها و مشکلات بهرهبرداری از معدن
در رابطه با برخی محدودیتها و مشکلات بهرهبرداری از معدن باید بگوییم، ارائه گزارشات کامل به صورت سالانه از میزان استخراج، هزینههای صرف شده و درآمدهای کسب شده الزامی بوده و باید توجه داشته باشید که اگر جهت بهرهبرداری، تسهیلاتی از موسسات مالی دریافت شده باشد، تا زمان باز پرداخت این تسهیلات، انتقال سری تجهیزات و ماشین آلات از معادن امکان پذیر نخواهد بود.
شرایط تمدید پروانه بهرهبرداری از معدن چیست؟
در ایران، شرایط تمدید پروانه بهرهبرداری از معادن در قانون معادن مصوب ۱۳۸۵ مورد بررسی و تعیین قرار گرفته است و برای تمدید پروانه بهرهبرداری از معدن در ایران، شرایط زیر باید رعایت شود:
- پروانه بهرهبرداری معدن باید در دسترس باشد و معدن به تولیدی مقرر در پروانه خود برسد.
- بهرهبردار معدن باید تمامی مسئولیتهای مالی و اجرایی مرتبط با بهرهبرداری را به صورت کامل برآورده کرده باشد.
- بهرهبردار معدن باید نسبت به رعایت مقررات و استانداردهای بهداشتی، ایمنی، زیست محیطی و توسعه پایدار اقدام کند.
- بهرهبردار معدن باید به دستور ادارهکل معادن استان اقدامات لازم را برای حفظ و بهبود توسعه معدن و بهرهوری بیشتر انجام دهد.
- بهرهبردار معدن باید نسبت به اجرای برنامههای توسعه معدن و زیرساختهای مرتبط با آن اقدامات لازم را انجام دهد.
- بهرهبردار معدن باید دارای شرایط بهرهبرداری معدن مطابق با مقررات مربوط باشد.
- بهرهبردار معدن باید نسبت به پرداخت هزینههای مرتبط با تمدید پروانه بهرهبرداری به موقع اقدام نماید.
- بهرهبردار معدن در صورت ارتکاب تخلفات و نقض مقررات مرتبط، موظف به پرداخت جریمه و توقف بهرهبرداری معدن شود.
لازم به ذکر است که شرایط ممکن است به صورت دقیقتر توسط سازمان صنایع و معادن کشور تعیین و اعلام شوند. همچنین، برای تمدید پروانه بهرهبرداری از معادن در ایران، بهرهبردار باید مدارک و مستندات مرتبط با بهرهبرداری، از جمله گزارشهای مالی و تولیدی، گزارشهای زیستمحیطی و ایمنی و سلامت حرفهای را به مراجع ذیصلاح ارائه کند و کلیه بدهیهای خود را نیز تسویه نماید.
علاوه بر شرایط فوق، در صورتی که پروانه بهرهبرداری از معدن به دلیل عدم رعایت شرایط و مقررات مرتبط با بهرهبرداری، تعلق نگرفته باشد، بهرهبردار میتواند درخواست تمدید پروانه را مطرح نماید، البته این در صورتی است که کلیهی نواقص برطرف شده باشد.
مدارک موردنیاز جهت انتقال پروانه بهرهبرداری از معدن
انتقال پروانه بهرهبرداری از معدن در ایران، به دو صورت نقلی و وراثتی امکانپذیر است. در هر دو حالت، مدارکی چون مستندات ثبتی شرکت یا تکمیل فرم درخواست برای فرد حقیقی، مستندات اثبات هویت (مثل شناسنامه یا کارت ملی) فرد حقیقی یا مدارک ثبتی شرکت (مثل شناسنامه شرکت، مجوز تاسیس و …)، مستندات مالی شرکت یا فرد حقیقی برای اثبات توانایی مالی برای بهرهبرداری از معدن (مثل گزارش مالی، صورت سود و زیان و …)، اظهارنامه پرداخت حق الزحمه کارشناسی بهرهبرداری، مستندات زیستمحیطی مرتبط با بهرهبرداری از معدن باید ارائه شود. همچنین مستندات مربوط به انتقال پروانه بهرهبرداری از معدن به شرکت یا فرد حقیقی جدید، شامل موارد زیر است:
- اظهارنامه مالیاتی یا تأییدیه مالیاتی پروانه بهرهبرداری از معدن
- اظهارنامه صدور حواله برای پرداخت حق بیمه بهرهبرداری
- اظهارنامه برای پرداخت تأمین مالی بهرهبرداری از معدن
- اظهارنامه که نشان دهنده پرداخت کلیه هزینههای مربوط به بهرهبرداری در دوره قبلی میباشد
در این مورد باید بگوییم رجوع به دفتر اسناد رسمی در برای این مورد الزامی بوده و برای این مورد باید استعلام موارد مرتبط صورت گیرد و تسویه حساب دولتی، انتقال پروانه بهرهبرداری بلامانع خواهد بود.
سخن پایانی
ما در مطالب این صفحه از وبسایت ماناماین دربارهی پروانه اکتشاف، مراحل اخذ پروانه بهرهبرداری معدن، محدودیتها و مشکلات بهرهبرداری از معدن و شرایط تمدید پروانه بهرهبرداری از معدن سخن گفتیم و اطلاعات جامع و کاملی در این باره به شما عزیزان ارائه نمودیم و اینک در انتها امیدواریم مطالب فوق برای شما همراهان همیشگی مفید بوده باشد.
- کرومیت و کاربرد آن در صنعت - 6 اردیبهشت 1402
- خاک کاشی و کاربرد آن در صنایع - 30 فروردین 1402
- مراحل اخذ پروانه بهرهبرداری معدن + نحوه تمدید - 23 فروردین 1402
سلام. من پروانه بهره برداری گرفتم اما سرمایه لازم برای شروع بهره برداری رو ندارم آیا شما در جذب سرمایه همکاری دارید؟
سلام بله دوست عزیز. برای جذب سرمایه در بحث معدن با همکاران ما تماس بگیرید. 09981689001
درود. بعد از اینکه پروانه بهره برداری رو گرفتیم چقدر اعتبار داره
اعتبار پروانه بهره برداری به مدت یک سال است، بعد از این مدت از طرف وزارت صمت بازرس هایی به واحد شما فرستاده می شود، در صورتی که واحد شما همچنان فعالیت داشته باشد، پروانه به اعتبار ۳ سال به شما تعلق می گیرد.
سلام پروانه بهره برداری معدن رو میشه انتقال داد اگر میشه مراحل رو میفرمایید؟
سلام و درود بله امکان پذیر هست