شرایط و مراحل دقیق ثبت معدن چیست؟ چه مراحلی لازم است طی شود تا یک معدن جدید را ثبت کنیم؟ بسیاری از افراد این سوالات را روزانه از کارشناسان ما میپرسند، ما هم تصمیم گرفتیم در این مطلب شرایط و مراحل ثبت معدن و شرایط متقاضی ثبت معدن از جمله شرایط مالی در ایران را برای شما گردآوری کنیم.
معدن مکانی است که در آن انواع فلزات و سنگ ها که دارای ارزش اقتصادی هستند، انباشته شدهاند. معدن کاری یا کان گری هم شامل استخراج کانی های ارزشمند یا دیگر مواد از زمین و معادن میشود. درمورد اهمیت معادن در رشد و توسعه اقتصادی نیز همین بس که وجود معدن یکی از مهمترین سرمایه ها برای یک کشور محسوب می شود. ایران از نظر دارا بودن «ذخایر معدنی» رتبه هفتم در جهان را دارد.
اما برای این که یک معدن ثبت شود، چه مراحلی وجود دارد؟ از چه فیلترهایی باید گذر کرد و چه کسانی شرایط ثبت معدن را در ایران دارند؟
آیا اگر افراد عادی موفق به کشف معدن شوند، می توانند آن را به نام خود ثبت نمایند؟ باید گفت مالکیت معدن به عوامل مختلفی بستگی دارد.به عنوان مثال اگر می خواهیم یک معدن ثبت کنیم باید با مراحل ثبت این معدن آشنا شوید. بنابراین اگر برای شما این پرسش به وجود آمده است که چطور معدن ثبت کنیم، در ادامه با ما همراه باشید.
برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان و همکاری در ثبت معدن با کارشناسان ما در شرکت ماناماین با شماره تماس 03591009002، 09137709727 و 09137709717 در ارتباط باشید. ما در شرکت بازرگانی معدن ماناماین از اولین مرحله ثبت معدن تا استخراج و فروش مواد معدنی، با شما همراه هستیم.
شرایط ثبت معدن
فردی که متقاضی ثبت معدن است باید شرایط مورد نیاز جهت اخذ پروانه اکتشاف را داشته باشد. شما با مراجعه به سامانه ثبت معدن میتوانید فرم درخواست ثبت معدن را دریافت کنید. هزینه ثبت معدن و ضمانت کشف معدن را در این سامانه و فرم ارائه داده شده به طور کلی می توانید بررسی نمایید. با این وجود اگر اطلاعی در مورد هزینه های مربوط به ثبت کردن معدن ندارید، بهتر است که با کارشناسان حرفه ای مشورت کنید. برخی از شرایط ضروری که نیاز است برای ثبت کردن معدن داشته باشید عبارت است از :
- متقاضی باید به سن رشد رسیده باشد.
- متقاضی نباید از جمله کارکنان رسمی دولت باشد.
- متقاضی که حقیقی است نباید دارای پروانه اکتشاف باشد.
- متقاضی که حقوقی است باید تایید صلاحیت فنی و مالی را از وزارت صنایع و معدن دریافت کند.
- فرد متقاضی نباید وزیر، سفیر، نماینده مجلس و هر فرد شناخته شده دیگری باشد.
مراحل به ثبت رساندن معادن
برای ثبت معدن باید مراحل مشخص شده ای طی شود که این مراحل به ترتیب عبارت است از :
داشتن شرایط مورد نیاز برای ثبت انواع معدن
یکی از مهمترین مراحلی که برای ثبت انواع معدن اهمیت دارد این است که فرد متقاضی دارای شرایط مشخص شده ای باشد. هر یک از شرایطی که فرد متقاضی جهت ثبت کردن معدن باید داشته باشد را بیان کردیم. این مسئله که فرد متقاضی یک فرد کارمند دولت یا فرد شناخته شده مانند نخست وزیر و غیر نباشد اهمیت زیادی دارد.
آزاد بودن محدوده درخواست برای ثبت کردن معدن
دومین مرحله مربوط به ثبت انواع معدن این است که منطقه مورد نظر درخواست آزاد باشد. وزارت معدن بعد از مطابقت قرار دادن محدوده مورد درخواست در صورتی که آن محدوده آزاد باشد درخواست فرد متقاضی را می پذیرد. برخی از مناطقی که آزاد نیستند برای ثبت کردن معادن گزینه مناسبی نم باشند. محدوده آزاد به عنوان محدوده ای شناخته می شود که برای انجام کارهای اکتشافی و بهره برداری پیش از درخواست متقاضی ثبت نشده باشد.
بلامعارض بودن محدوه
مرحله بعدی ثبت معدن اعلام بلامعارض بودن محدوده است. بعد از بررسی کردن مدارک فرد متقاضی در صورتی که محدوده مورد درخواست بلامعارض باشد طی نامه ای به فرد متقاضی اعلام می شود که برای پروانه اکتشاف اقدام کند. معادنی که بلامعارض هستند به آن دسته از معادنی گفته می شود که فاقد بهره برداری می باشند. یا اینکه واگذاری آنها از نظر قانونی منعی نداشته باشد. بعد از دریافت کردن نامه بلامعارض بودن محدوده درخواست فرد متقاضی، باید طی دوماه تمامی مدارک را ارائه شود. مدارکی که بعد از بلامعارض بودن باید برای ثبت انواع معدن ارائه شود متفاوت است. تکمیل و همچنین ارائه تعهد نامه ای که مربوط به انجام عملیات اکتشاف می باشد یکی از مهمترین مدارک به شمار می رود. معرفی مسئول فنی عملیات اکتشافی از دیگر مدارکی است که باید ارائه گردد.
مدارک مورد نیاز بعد از بلامعارض بودن محدوده برای ثبت کردن معدن
اقدامات سازمان پس از بلامعارض بودن از دیگر مراحل ثبت انواع معدن است. برای سریع تر انجام شدن اکتشاف ذخایر معدنی نیاز است که سازمان پس از اعلام بلامانع بودن محدوده مورد نظر را مورد بررسی قرار دهد. این اقدام سازمان موجب می گردد که امر اکتشاف سریع تر انجام شود. در صورتی که متقاضی از انجام دادن عملیات اکتشاف انصراف دهد و یا به هر دلیل دیگری عملیات را انجام ندهد استعلامات برای درخواست های بعدی قابل استفاده خواهد بود. به همین دلیل امر اکتشاف منطقه سریعتر انجام خواهد شد. استعلاماتی که باید در مورد بلامعارض بودن محدود انجام شود طبق استانداردهای مشخص شده می باشد.
میله گذاری
مرحله هشتم ثبت انواع معدن مربوط به نحوه عملیات میله گذاری است. بعد از اینکه فرد متقاضی برای عملیات اکتشافی ثبت معدن تعهد نامه را ارائه دهد باید درخواست میله گذاری کند. سازمان صنایع و معدن حدود دو ماه از تاریخی که پس از دریافت مدارک گذشته باشد برای انجام میله گذاری اقدام می کند. عملیات میله گذاری نیاز به دریافت استعلامات خاصی دارد. با توجه به همین مسئله فرد متقاضی باید حداکثر تا دو ماه مدارکی که مربوط به تعهد نامه و معرفی مسئول فنی می باشد را تحویل دهد. حداکثر در دو ماه میله گذاری انجام خواهد شد.
نحوه عملیات میله گذاری برای ثبت کردن معدن
اگر دستگاه های اجرایی بعد از ۴ ماه جواب استعلام فرد متقاضی را ندهند فرد می تواند نظر خود را یک بار دیگر ارسال کند. حداکثر زمانی که برای شروع عملیات میله گذاری مورد نیاز خواهد بود ۴ ماه است. بعد از اقدام سازمان صنایع و معادن می باشد جهت اجرای عملیات میله گذاری برای ثبت انواع معدن نیاز به حضور متقاضی حضور مسئول فنی عملیات و حضور نماینده سازمان صنایع و معدن می باشد.
تهیه طرح اکتشافی
مرحله بعدی ثبت معدن مربوط به اعلام اجازه تهیه طرح اکتشافی است. با توجه به مطالبی که بیان کردیم، سازمان صنایع و معادن برای ثبت معدن و بعد از بررسی مدارک و پس از انجام میله گذاری جهت اجازه تهیه طرح اکتشافی، به متقاضی اقدام میکند. متقاضی وظیفه دارد که بعد از دوماه عملیات میلهگذاری جهت تهیه طرح اکتشاف، اقدامات لازم را انجام دهد. در غیر این صورت حق تقدم او برای ثبت کردن معدن از بین میرود. دستورالعمل مربوط به طرح اکتشافی شامل سنگ های تزئینی و نما و غیره است. به همین دلیل دستورالعمل تهیه طرح های اکتشافی برای دریافت کردن پروانه اکتشاف اهمیت زیادی دارد.
هزینه های مربوط به ثبت معدن سنگ
هر یک از افرادی که قصد ثبت معادن متفاوت سنگ را دارند هزینه ثبت معدن سنگ برایشان اهمیت زیادی دارد. به طور کلی شما باید به خوبی بدانید که هزینه های مربوط به ثبت انواع معدن هر سال مشخص میگردد. هر یک از هزینهها و فاکتورهایی که روی هزینههای ثبت کردن معادن تاثیر میگذارد را باید بشناسید. جهت ثبت کردن محدوده متفاوت معادن طبق تبصره ۲ ماده ۶ قانون معادن نیاز است که مبلغی ثابت را پرداخت کنید. رقمی که برای ثبت کردن انواع معادن پرداخت می شود کمتر از ۲ میلیون است.
با این وجود شما باید به خوبی در مورد رقم ثابت و همچنین متغیر ثبت انواع معدن اطلاعات دقیق کسب کنید. افراد متقاضی جهت ثبت کردن انواع معادن سنگ مانند ثبت معدن طلا، با در دست داشتن مدارک لازم میتوانند برای ثبت هر یک از انواع معادن اقدام کنند. بر اساس قانون سازمان های مربوطه استعلام های لازم را برای درخواست فرد متقاضی دریافت می نمایند. بعد از آنکه نتیجه استعلام بلامانع باشد، با تعهد نیاز است که طرح اکتشافی تکمیل گردد و اکتشاف آغاز شود. جهت دریافت هزینه های متغیر و ثابت ثبت کردن انواع معادن بهتر است با کارشناسان حرفه ای در این زمینه مشورت کنید. آنها به خوبی می دانند که نیاز است که چه مقدار هزینه را جهت ثبت کردن معدن کنار بگذارید.
دریافت پروانه مربوط به ثبت رساندن معدن
ثبت انواع معدن و بهره برداری از معدن کار دشواری نمیباشد. اگر شما یک زمین شناس را همراه با خودتان به وزارت صنعت و معدن ببرید. در این صورت پروانه کشف را به راحتی دریافت خواهید کرد. چگونگی دریافت کردن پروانه اکتشاف، حقوق متعلق به آن پروانه، مدت اعتبار پروانه و دیگر موارد را باید در نظر بگیرید.
وزارت صنعت و معدن مکلف است که بعد از تایید و رسیدگی عملیات اکتشافی برای صدور گواهی اقدام نماید. در این گواهی انواع ماده معدنی کشف شده به مساحت، هزینه، کیفیت و تمامی عملیات اکتشافی باید ذکر گردد. افرادی که گواهی ثبت انواع معدن را دریافت کرده اند می توانند بعد از یک سال درخواست خود را جهت دریافت پروانه تسلیم کنند. این پروانه طبق شناسنامه ثبت معادن و طرح بهره برداری وزارت صنعت و معدن صادر می گردد.
در قانون معادن کاشف معدن فردی است که پروانه اکتشاف را از وزارت صنعت و معدن دریافت کرده باشد. طبق آیین نامه مربوط به اکتشاف معادن عمل کند و کشف کردن معدن به نام او ثبت شده باشد. اخذ پروانه کشف معادن بر اساس استانداردهای مشخص شده می باشد. در صورتی که شما می خواهید جهت دریافت پروانه ثبت معدن اقدام کنید بهتر است که فرم درخواست ثبت معادن را پر نمایید. این فرم شامل اطلاعات متفاوتی است که باید به درستی آنها را وارد کنید.
بهره برداریهای ممنوعه بعد از ثبت معدن
بهره برداری از معادن در مناطق زیست محیطی و مناطقی که مربوط به آثار باستانی هستند، ممنوع است. دلیل این ممنوعیت جهت حفظ آثار باستانی و همچنین حفظ محیط زیست می باشد. استخراج مواد معدنی در برخی از مکان هایی که به زیستگاه حیوانات آسیب می رساند ممنوع می باشد. به طور کلی شما اگر قصد ثبت انواع معدن را دارید باید به خوبی در مورد بهره برداریهای ممنوعه معادن اطلاعاتتان را افزایش دهید. هر یک از انواع معادن که شما قصد استخراج آنها را دارید در مکان مشخص شدهای قرار گرفته اند. اگر میخواهید که روند استخراج معادن در کمترین بازه زمانی و بدون هیچ مشکلی انجام شود باید به بهره برداری های ممنوعه از معادن توجه کنید.
کارشناسان وزارت صنعت و معدن تمامی نکاتی که مربوط به بهره برداری های ممنوع می باشد را برای شما توضیح می دهند. در این صورت شما قادر خواهید بود که طبق نوع معدن نکات لازم را رعایت کنید. بهره برداری و اکتشاف از معادنی که در آثار باستانی قرار گرفته اند یکی از مهم ترین نکاتی است که اهمیت دارد. در واقع آثار باستانی باید حفظ شوند و بهره برداری کردن از معادن نزدیک به این آثار ممنوع می باشد. اگر شما از معادن آثار باستانی و زیست محیطی بخواهید استخراج محصولات متنوع را انجام دهید به آنها آسیب وارد خواهید کرد.
ضمانت ثبت معدن
در مورد ثبت انواع معدن یک قانون کلی وجود دارد که این قانون تا حدودی تمامی موارد اکتشاف و بهره برداری را شامل می گردد. بسیاری از افرادی که برای ثبت معدن اقدام می نمایند برایشان این پرسش به وجود میآید که آیا فردی عادی می تواند بعد از کشف معدن جهت ثبت آن اقدام کند. در پاسخ به این پرسش باید بگوییم که مالکیت معدن به عوامل متفاوتی بستگی خواهد داشت. این عوامل و نکات عبارت است از :
بررسی زمین توسط مهندس زمین شناس
افرادی که می خواهند معدنی را کشف کنند باید ابتدا بدانند که آن منطقه منطقه آزاد به شمار می رود و متعلق به هیچ کس نیست. توجه داشته باشید که بیشتر اکتشافات را باید مهندسان زمین شناس انجام دهند. مهندسان در ابتدا اطلاعاتی که مربوط به زمینه علمی و مکان هایی که مستعد مواد معدنی می باشد را کسب می کنند. اگر آنها احساس کنند که در معادن مواد معدنی وجود دارد و یا احساس نمایند که می توانند در آن منطقه چیزی به دست بیاورند از جی پی اس استفاده می نمایند. نقطه حساس را مشخص خواهند کرد. سپس متوجه می شوند که آیا آن منطقه جزء مناطق آزاد است یا یک منطقه شخصی می باشد.
پرداخت حق الارضی
در صورتی که منطقه مربوط به ثبت معدن آزاد باشد قادر خواهند بود که به نام خودشان آن منطقه را ثبت کنند. اگر آن منطقه آزاد نباشد اطلاعات مالک را دریافت می کنند و در نهایت با مالک آن منطقه مذاکره می نمایند. نکته ای که باید به آن دقت نمایید این است که اگر محدوده ای را به نام معدن به ثبت برسانید باید حق الارضی آن را به دولت پرداخت نمایید. مسئله حق الارض را بیشتر به این دلیل در نظر م یگیرند که اگر شما به ازای هر یک کیلومتر مربع مبلغی را به دولت پرداخت کنید، بدون شک تلاش می کنید محدوده اکتشافی را در طول سال افزایش دهید. هر ساله باید شما مبلغی را به دولت پرداخت نمایید و در نتیجه تلاش خواهید کرد که آن محدوده را تا انتها اکتشاف نمایید. اگر خودتان توان اکتشاف آن منطقه را نداشته باشید بدون شک این مسئله را باید با افرادی که تخصص بیشتری دارند در میان بگذارید.
دریافت پروانه اکتشاف برای ثبت انواع معدن
در صورتی که در محدوده ای که مالک آن فرد دیگری است مواد معدنی را کشف می کنید نیاز است که برای ثبت رساندن آن اقدامات لازم را انجام دهید. اقدامات لازم برای ثبت و پروانه اکتشاف می باشد. اگر بتوانید به صورت سیستماتیک برای ثبت انواع معدن پیش بروید و اکتشافات تان را انجام دهید در نهایت باید بدانید که معدن را کشف نموده اید. اینکه چگونه آن معدن را استخراج کنید مهم است. اگر معدن در ملک فرد خاصی باشد بدون شک مالک مواد معدنی فردی است که آن را در اختیار دارد. در غیر این صورت آن مواد به تمامی افراد تعلق دارد. به همین دلیل آن فردی که معدن را کشف می نماید باید به درستی آن بهره برداری کند.
حقوق دولتی
از آنجایی که بعد از ثبت انواع معدن ، معدن به ثبت رسیده ثروت زمینی به شمار برود دولت طبق فرمول باید حقوق دولتی را دریافت کند. در برخی از مواقع فرد به این نتیجه می رسد که در مناطق ممنوعه برخی مواد معدنی با ارزش وجود دارد. او می تواند دولت را راضی کند که بدون آسیب رساندن به حیات وحش بهره برداری را انجام دهد. هدف اصلی این است که در کشور توسعه پایدار وجود داشته باشد و به آسیبی به طبیعت و آثار باستانی وارد نگردد.
قانون معادن
در مورد مواد معدنی که روی زمین و زیر زمین وجود دارد نکاتی است که مربوط به اکتشاف و استخراج آنها می باشد. در قانون ثبت معدن باید بدانید که نکات زیادی وجود دارد و مواد معدنی درون زمین و زیر زمین از نظر استخراج و اکتشاف به دو طبقه تقسیم بندی می شوند. طبقه اول مواد معدنی به طور معمول به مصرف کارهای زراعتی و ساختمانی می رسد. این مواد مانند سنگ های ساختمانی، سنگ آهک، سنگ مرمر، سنگ گچ و غیره هستند.
طبقه دوم مربوط به معادن فلزات متفاوت است. فلزاتی مانند نیکل، کرم، سرب، قلع، جیوه و غیره می باشد. قانون ثبت انواع معدن در مورد هر یک از انواع مواد معدنی متفاوت است. بر همین اساس اگر شما قصد استخراج هر یک از انواع مواد معدنی را دارید باید در مورد قانون معدن اطلاعات کافی کسب کنید. با توجه به قانون پروانه اکتشاف هر فردی که موافق آییننامه اکتشاف باشد باید حریم ابنیه و قنوات را رعایت کند. در قانون معادن، اراضی دولتی و اراضی که مالک خاصی ندارند دارای آیین نامه خاصی هستند.
سخن پایانی
در این مطلب از سری مطالب ماناماین با مراحل ثبت معدن آشنا شدیم. اگر به دنبال ثبت معدن یا محدوده معدنی هستید، با کارشناسان متخصص ما در شرکت بازرگانی ماناماین تماس بگیرید.
- سواحل دریا وارد اکتشاف میشوند - 8 خرداد 1402
- سقوط مس پس از ۶ ماه در کانال ۷ هزار دلار - 8 خرداد 1402
- سرمایهگذاری بزرگترین تولیدکننده سنگ آهن جهان در بیخ گوش ایران - 7 خرداد 1402
بسیار عالی و جامع
ممنون از حسن توجه شما
سلام من ی معدن سنگ پیدا کردم نمیدونم ارزش داره برای ثبت کردن و میخوام بپرسم شرایط مالی ثبت معدن چیه
سلام میتونین با واحد فنی ماناماین در ارتباط باشین
09137709727-03591009002
سلام و دورد. برای ثبت معدن در کاداستر مدارک خاصی لازم هست؟
سلام و درود
داشتن موقعیت مکانی محل ثبتی
داشتن صلاحین فنی و مالی
سلام هزینه های لازم برای ثبت معدن رو لطف میفرمایید
یک معدن سنگ لاشه پیدا کردم که در کوه مجاور آن رگه های بزرگ باریت
وجود دارد
چند موضوع
۱ چگونه معدن را ثبت کنم
۲معدن را به عنوان لاشه ثبت و سپس باریت را ماده معدنی دوم ثبت کنم
۳ بلعکس
لطفا راهنمایی بفرمایید
سلام و درود میتونین با تیم فنی ما در ارتباط باشین
درود. من محدوده ای رو پیدا کردم که آزاد هست، با ذخیره تقریبی ۲ میلیون تن ژیپس. صلاحیت مالی ثبت محدوده رو نداره. چطور میشه همکاری کرد؟
سلام و درود میتونین با تیم فنی ما در ارتباط باشین
درود بر شما. من یک معدن مس اطراف کرمان پیدا کردم. چطور میتونم ثبت کنم؟ فرم درخواست رو باید پر کنم؟
سلام و درود میتونین با تیم فنی ما در ارتباط باشین
۰۹۱۳۷۷۰۹۷۲۷