شکلهای مختلف اتم، ایزوتوپ نامیده میشوند. مس لیوتوپ دو شکل دارد که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت. ما را در ادامه متن همراهی کنید تا اطلاعات مناسبی در مورد کاربرد اصلی مس ایزوتوپ و نحوه خرید و فروش آن را به شما عزیزان ارائه کنیم.
ایزوتوپ چه معنایی دارد؟
به راستی منظور از ایزوتوپ چیست؟ ریشه عبارت ایزوتوپ به یک کلمه یونانی با معنی اشکال مختلف بر میگردد. از آنجا که ایزوتوپها نیز اشکال متنوعی از اتم مربوط به این ماده هستند، این نام بر آنها گذاشته میشود. وجود کوچکترین اختلافی بین حالت اتمهای موجود در یک ماده با ماده دیگر از همان دسته، منجر به تولید ایزوتوپهای مختلف خواهد شد.
بیشتر بخوانید: فلز مس و کاربردهای آن
ایزوتوپها نمایانگر وجود تفاوت در جرم اتمی هستند. برخی از مواد اصلاً ایزوتوپ ندارند، در حالی که مواد دیگری دارای چندین و چند ایزوتوپ هستند. ایزوتوپها را میتوان به صورت طبیعی نیز مشاهده کرد. در واقع انواع مختلف ایزوتوپهای مس در طبیعت نیز یافت میشوند.
مدلهای مختلف ایزوتوپ مس
همانطور که گفتیم مواد مختلف دارای ایزوتوپهای متعددی هستند. مس از جمله مواردی به شمار میآيد که تنها دو ایزوتوپ دارد. در واقع وقتی صحبت از مس ایزوتوپ میشود، در حال اشاره به تنها دو نوع ایزوتوپ هستیم که هر یک از آنها دارای ساختار منحصر به فرد خود هستند. حال این پرسش به میان میآيد که مهمترین تفاوت بین این دو ایزوتوپ دقیقاً چه موردی است؟ در پاسخ به این پرسش رایج باید بگوییم که یکی از این ایزوتوپها عدد اتمی شصت و سه و دیگری عدد اتمی شصت و پنج دارد.
شایان ذکر است که همین تفاوت کوچک در میزان عدد اتمی منجر به تغییر خصوصیات این ماده به شکلهای متنوعی میشود. به همین جهت ضرورت دارد که پیش از خرید مس و فروش مس ایزوتوپ نسبت به شناخت کاربرد هر یک از آنها اقدام شود. تنها در چنین شرایط میتوانید به هدف نهایی خود از بهکارگیری چنین ایزوتوپهایی دست یابید.
مطالعه کنید: مس اکسیدی و کاربردهای آن
این همان موضوعی است که کاربران به آن توجه نمیکنند و با خرید مس ایزوتوپ اشتباه نه تنها به هدف مربوطه نمیرسند، بلکه بخش زیادی از هزینههای آنها هدر میرود. یک گزینه عالی برای حل این مشکل، بهرهگیری از خدمات متخصصان در این زمینه است. چنانچه آشنایی کامل با این موارد ندارید، تنها کافی است جهت مشاوره و راهنمایی به سراغ متخصصان امر بروید. این افراد با سالها تجربه در زمینه خرید و فروش انواع ایزوتوپ مس به شما در چنین مواردی یاری میرسانند.
شناخت بیشتر مس ایزوتوپ
همانطور که در بخش قبلی گفته شد، مس ایزوتوپ به طور کلی دو حالت دارد. در یکی از این حالتها عدد اتمی مس ایزوتوپ شصت و سه و در حالت دوم نیز عدد اتمی ایزوتوپ مذکور شصت و پنج خواهد بود. بر اساس تحقیقات انجام شده، میزان فراوانی مس ایزوتوپ با عدد اتمی شصت و سه بیش از فراوانی مس ایزوتوپ با عدد اتمی شصت و پنج است.
این بدان معناست که در طبیعت بیشتر میتوان مس ایزوتوپ با عدد اتمی شصت و سه را مشاهده کرد. در واقع اگر بخواهیم دقیقتر به این موضوع اشاره کنیم باید بگوییم که هفتاد درصد از کل مس ایزوتوپ موجود در طبیعت را مس ایزوتوپ با عدد اتمی شصت و سه تشکیل میدهد. با توجه به میزان عظیم ذخایر مس در کل جهان و کشورمان، این عدد واقعاً بزرگ به نظر میرسد و باید بیشتر مورد بررسی قرار بگیرد.
به طبع وقتی هفتاد درصد از مس ایزوتوپ مربوط به مس دارای عدد اتمی 63 باشد، سی درصد باقیمانده را ایزوتوپهای دارای عدد 65 تشکیل میدهند. این نیز از مواردی به شمار میآید که کلیه فعالان حوزه مس باید به آن توجه داشته باشند، زیرا همواره نایاب بودن یک محصول خاص منجر به افزایش قیمت آن میشود.
مورد دیگری که در رابطه با این دو مدل مس ایزوتوپ باید به آن اشاره کنیم، تفاوت در نوترونها است. در واقع همانطور که تعداد پروتونهای این مواد با هم فرق دارد، تعداد نوترونهای آنان نیز با هم متفاوت است. بر اساس تحقیقات انجام شده، ایزوتوپی که دارای عدد 63 باشد سی و چهار نوترون و ایزوتوپی که دارای عدد اتمی 65 باشد سی و شش نوترون خواهد داشت. به طبع این موضوع نیز به تنهای منجر به تغییرات شدید در ساختار فیزیکی این دو ماده میشود.
مطلب پیشنهادی: کاتد مس چیست؟
روشهای مربوط به تعیین نسبتهای ایزوتوپ مس
حال که با دو مدل اصلی مس ایزوتوپ آشنا شدیم بهتر است به این موضوع بپردازیم که محققان دقیقاً چه راهکارهایی به منظور تعیین نسبت ایزوتوپهای مس برای شناخت مس ایزوتوپ مدنظر (نوع اول یا نوع دوم) استفاده میکنند؟ برای پاسخ به این پرسش باید به دو روش اصلی اشاره کنیم که عبارتاند از کروماتوگرافی ستونی و طیفسنجی.
کروماتوگرافی ستونی
یکی از بهترین روشهای موجود برای تشخیص نوع مس ایزوتوپ، کروماتوگرافی ستونی نام دارد. همانطور که از اسم این روش بر میآيد، چنین روندی را میتوان جزو روشهای کروماتوگراف قرار داد. در این روش نیز همانند سایر روشهای کروماتوگرافی مقداری از مس مربوطه در بین فازهای جامد و مایع قرار میگیرد.
در طی این روند میزان خاصی به نام اثر سطحی اندازهگیری میشود. اثرهای سطحی به منظور جذب مولکولهای مختلف در شرایط ویژه مورد استفاده قرار میگیرند که از بین آنها باید به مواردی همچون جاذبه الکترواستاتیکی، به وجود آمدن پیوندهای هیدروژنی و به وجود آمدن کمپلکس اشاره کنیم.
در این روش از یک ستون پر از آلومین یا سیلیکاژل استفاده میشود. در واقع مس ایزوتوپ مورد بررسی باید بر روی همین ستون قرار بگیرد تا بتوان از آن به عنوان نمونه بهره برد. این نمونه در ابتدا از قسمت بالایی به درون آلومین یا سیلیکاژل جذب خواهد شد. پس از جذب شدن، یک حلال به درون ستون مربوطه انتقال داده میشود.
پس از طی روند فوق، نوبت به بررسی میزان خارج شدن ترکیب مدنظر است. چنانچه این ترکیب با سرعت بالایی خارج شود معمولاً مس ایزوتوپ مربوطه از نوع 63 خواهد بود. طبیعتاً حالت عکس این شرایط نشاندهنده مس ایزوتوپ 65 است.
مطالعه کنید: مس سمانته + کاربرد آن
طیف سنجی
یکی دیگر از روشهای مورد استفاده جهت تعیین نوع ایزوتوپ مس، طیف سنجی نام دارد. البته، باید به این نکته اشاره کنیم که چنین طیف سنجی خاصی در زمره طیفسنجیهای جرمی قرار میگیرد. این روش را میتوان دقیقترین حال ممکن برای شناخت ایزوتوپ مدنظر دانست. برخی از کاربران طیف سنجی جرمی را با اسپکتروسکوپی جرمی اشتباه میگیرند. این در حالی است که هر یک از این موارد به صورت خاص در یک سری شرایط ویژه کاربرد دارد.
تاریخچه بهرهگیری از ایزوتوپ مس
تاریخچه خاصی مربوط به بهرهگیری از مس ایزوتوپ پیش از سال 1960 وجود ندارد. این سال همزمان با دوران آغاز استفاده از ایزوتوپهای مختلف به منظور انجام امور درمانی بود. امروزه از این ایزوتوپها در مراکز درمانی به وفور استفاده میشود. در واقع هیچکسی نمیتواند از کاربرد بسیار مهم ایزوتوپهای پایدار در پزشک و به طور کلی در حوزه درمان چشمپوشی کند.
ایزوتوپها اهمیت بسیار زیادی در مواردی همچون تشخیص بیماریهای خطرناک همچون سرطان دارند. همین مزیت فوقالعاده موجب شده است که شرکتهای برتر حوزه درمان بودجه زیادی را به تحقیقات مربوط به مس ایزوتوپ و سایر ایزوتوپهای عناصر مختلف اختصاص دهند. امروزه کشور روسیه به دلیل تولید بیش از یکصد و پنجاه ایزوتوپ پایدار از بزرگترین کشورهای تولیدکننده و البته مصرفکننده انواع ایزوتوپها از جمله مس ایزوتوپ است.
کاربردهای ایزوتوپ مس در صنایع درمانی و پزشکی
همانطور که گفته شد از ایزوتوپ مس به منظور شناخت بیماریهای مختلف استفاده میکنند. البته، این موضوع تنها مزیت مس ایزوتوپ در چنین حوزهای نیست. از انواع مختلف ایزوتوپهای مربوط به این عنصر در مواردی دیگری همچون تصویربرداری هستی و رادیوداروها نیز کمک گرفته میشود.
علاوه بر این، چنین محصولاتی یک گزینه عالی برای مباحثی همچون رادیوتراپی خارجی به شمار میآيند. شاید به همین دلیل باشد که امروزه میتوان شاهد کاربرد زیاد مس ایزوتوپ در آنالیزهای بیوشیمی بود. در هر صورت باید گفت که مس ایزوتوپ نقش مهمی را در حوزه درمان ایفا میکند.
صنایع مختلف
از مس ایزوتوپ به منظور بهبود دقت دستگاههای خاصی همچون سیستمهای دقیقاندازهگیری مربوط به گاز و دود استفاده میشود. علاوه بر این، از مس ایزوتوپ در مواردی همچون دستگاههای عکسبرداری گاما نیز کمک گرفته خواهد شد.
تشخیص منابع آلودگی
کاربرد دیگر مس ایزوتوپ، تشخیص منابع آلودگی در حوزههای زیست محیطی است. این کار نیز به وسیله بهرهگیری از این ایزوتوپ در دستگاههای خاص امکانپذیر خواهد بود. در واقع مس ایزوتوپ به دلیل پایداری شیمیایی خود یک گزینه عالی برای این مورد محسوب میشود.
سخن پایانی
مس ایزوتوپ از پرکاربردترین ایزوتوپهای طبیعی در جهان است که در دو مدل اصلی 63 و 65 عرضه میشود. از این محصول در موارد مختلفی همچون کشاورزی و حتی تعیین آلودگیهای محیطی استفاده میشود. امروزه امکان خرید و فروش انواع ایزوتوپ مس در حجمهای مختلف برای کاربران ایرانی فراهم شده است. در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با این محصول تنها کافی است با کارشناسان معدن مانا تماس بگیرید تا شما عزیزان را به طور کامل همراهی کنند.
- ۱۲ عامل مؤثر در اقتصادی شدن معادن - 8 مرداد 1402
- 10 مهارت مورد نیاز مهندسین معدن - 27 تیر 1402
- کدال چیست و چه کاربردی دارد؟ - 28 خرداد 1402
تفاوت مس ایزوتوپ با مس کاتدی چیه؟ اگر فرق دارن آیا از مس کاتدی میشه به مس ایزوتوپ رسید؟
مکانیسم ایجاد ناپایداری و نحوه تولید این نوع مس چیه؟