سنگ آهن از جمله مهمترین محصولات معدنی در ایران به شمار میآیند. استفاده از آهن در ایران سابقهای چند هزار ساله دارد به همین دلیل شناخت معادن سنگ آهن ایران همواره دارای اهمیت بالایی بوده است. امروزه در سراسر کشور ما معادن مختلف سنگ آهن وجود دارند که هرکدام از آنها دارای موقعیت جغرافیایی و همچنین نحوه استخراج منحصربهفرد خود هستند.
در این متن قصد داریم شما عزیزان را با ده مورد از مهمترین معادن بزرگ ایران آشنا کنیم. شناخت این موارد موردی ضروری برای کلیه افرادی به شمار میآید که در این زمینه فعالیت میکنند و یا قصد دارند در مورد این معادن مهم شناخت کاملی پیدا کنند. اگر شما نیز جزو این دسته از افراد هستید، ادامه متن را به هیچ وجه از دست ندهید.
معادن سنگ آهن ایران
معدن چادرملو
اولین گزینه ما در زمینه مهمترین معادن سنگ آهن ایران معدن چادرملو است. شایانذکر است که در این معدن بهترین و باکیفیتترین سنگ آهن موجود در کشور به دست میآید. معدن چادرملو در استان یزد کشورمان قرار گرفته است و توانایی تولید سالانه 7 میلیون تن سنگ آهن فوقالعاده باکیفیت را دارد.
این معدن توانسته است خود را به عنوان یکی از برترین معادن صادرکننده کنسانتره آهن در سطح جهان و خاورمیانه معرفی کند. شرکتی که مدیریت این معدن را برعهده دارد در شهر تهران جای گرفته است. بر اساس تخمینهای انجام شده میزان ظرفیت کلی این معدن بسیار مهم تا حدود ده سال دیگر به اتمام خواهد رسید.
معدن سنگ آهن بافق
معدن سنگ آهن بافق در فاصله ۱۱۰ کیلومتری جنوب شرق شهر یزد واقع شده است. در این معدن سنگ آهن بافق فعالیتهای مختلفی از جمله گندله سازی انجام میشود. کارخانه سنگ آهن بافق دارای ظرفیت تولید سالانه، به اندازه پنج میلیون تن گندله است. انجام همکاری شرکت سنگ آهن مرکزی ایران با بافق است، در کنار طرحهای دیگر توانسته، زنجیره فولاد در شهر بافق را بهبود بخشد. در شهرستان بافق اندیسهای معدنی بسیار غنی وجود دارد. از مهمترین اندیسهای معدنی این منطقه میتوان به سنگ آهن، فسفات، سرب و روی اشاره کرد. وجود مقدار کمی اورانیوم در معادن بافق یکی از ویژگیهای منحصر به فرد آنهاست. هم اکنون درآمد ۷۰ درصد از جمعیت شهرستان بافق با کار کردن در معادن مختلف تامین میشود.
معدن داران و سرمایه گذاران در حوزه معدن می توانند به راحتی بخشی از فعالیت های کارشناسی و ثبت محدوده معدن ، اکتشاف معدن ، استخراج انواع معدن ها، فرآوری مواد معدنی، و… خود را به ماناماین بسپارند. در صورت کمبود سرمایه جهت توسعه کار خود به سرمایه گذاران از طریق مانا ماین دست پیدا کنند. برای خرید و فروش انواع معدنی و معدن و اطلاع از قیمتها با شماره 09137709717 تماس حاصل فرمایید.
معدن چغارت
یکی دیگر از مهمترین معادن سنگ آهن ایران، معدن چغارت به شمار میآید. این معدن نیز همانند معدن چادرملو در استان یزد قرار دارد. معدن چغارت از جمله قدیمیترین معادن سنگ آهن در ایران به شمار میآید. جالب است بدانید که اولین دوره بهرهبرداری از این معدن در زمان دوران قاجار انجام شد! در سالهای اولیه میزان تولید این معدن چندان بالا نبود، اما همواره به عنوان یک معدن دارای اهمیت در کشور ما شناخته میشد.
با گذشت زمان و پیشرفت کشور، این معدن نیز کم کم توسعه یافت به نحوی که امروزه میزان تولید معدن چغارت به بیش از ده میلیون تن میرسد. بر طبق بررسیهای انجام شده معدن چغارت بیش از دویست میلیون تن ذخیره سنگ آهن دارد که از این میان صد میلیون تن آن از نوع b.f است. بدین ترتیب باید گفت که این معدن نیز در کنار معدن چادرملو از بزرگترین معادن خاورمیانه محسوب میشود.
معدن سنگان
مورد بعدی در لیست معادن سنگ آهن ایران ما، معدن سنگان است. در مورد محل قرارگیری این معدن باید بگوییم که معدن سنگان در بخش خواف جای دارد. این معدن را میتوان بزرگترین معدن سنگ آهن کل ایران دانست، زیرا میزان ذخیره آن بیش از یک میلیارد تن سنگ آهن میرسد! این رقم چه در سطح ایران، چه در سطح آسیا و حتی در سطح جهان نیز فوقالعاده به نظر میرسد.
متأسفانه، میزان تولید کلی این معدن به اندازه کافی نیست. با وجود بیش از یک میلیارد تن سنگ آهن ذخیره شده در این متن، هر ساله تنها دو میلیون تن سنگ آهن از آن استخراج میشود که واقعاً رقم بسیار کمی در برابر ظرفیت کلی آن است.
مطلب پیشنهادی: ویژگیهای سنگ آهن مگنتیت
معدن گل گهر
بسیاری از ایرانیان معدن گل گهر را میشناسند. این معدن حدوداً هزار و دویست تن سنگ آهن ذخیره دارد. این میزان در محیطی به عرض ده کیلومتر قرار گرفته است. همین امر استخراج سنگ آهن مربوطه را کمی دشوار میکند. برخلاف معادن قبلی، معدن گل گهر در استان کرمان قرار گرفته است. این معدن نیز از معدنهای قدیمی ایران به شمار میآید.
در واقع تاریخ شروع فعالیت این معدن به سال هزار و چهارصد و چهل و هشت برمیگردد و از همان زمان همواره به عنوان یکی تأثیرگذارترین معادن ایران شناخته میشود. جالب است بدانید که این معدن فعالیت خود را با کمک یک گروه ژاپنی آغاز کرد. در ادامه معرفی انواع معادن سنگ آهن ایران به معدن سه چاهون میپردازیم.
مطمئنترین سامانه آنلاین خرید و فروش مواد معدنی در ماناماین
معدن سه چاهون
معدن سه چاهون و معدن چغارت در نزدیکی یکدیگر قرار گرفتهاند. در واقع معدن سه چاهون نیز در منطقه بافق جای گرفته است. هر دوی این معادن نزدیک شهر بافق هستند. کل این منطقه به شکل دشت است و به همین دلیل استخراج سنگ به راحتی صورت میگیرد.
سنگ آهن معدن سه چاهون به شکل رسوبی است. این معدن از جمله معادن نوین ایران محسوب میشود. تاریخ بازگشایی این معدن سنگ آهن به سار هزار و سیصد و هشتاد و چهار بازمیگردد. خوشبختانه با وجود مدت زمان کم فعالیت این معدن، معدن سه چاهون توانسته است بخش بزرگی از سنگ آهن کشور را تولید کند. میزان تولید کلی این معدن به صورت سالانه دو میلیون تن خواهد بود.
معدن سه چاهون دارای کارخانه فراوری خاصی نیست و به همین دلیل کل سنگ آهن استخراج شده باید از معدن سه چاهون به کارخانه چغارت انتقال یابد. به طبع این فرایند یک مسئله هزینهبر است و به همین دلیل تلاشهایی جهت تولید یک کارخانه فراوری در کنار این معدن در حال انجام است.
برای آشنایی با کنسانتره آهن و نحوه تولید آن کلیک کنید.
معدن جلال آباد
معدن جلال آباد در استان کرمان و شهرستان زرد جای گرفته است. در واقع این معدن سی و پنج کیلومتر با این شهرستان فاصله دارد. معدن جلال آباد مهمترین معدن جهت تولدی مواد اولیه مخصوص شرکت زرد ایرانیان است.
مهمترین محصول این معدن کنسانتره است. به طبع این کنسانتره نیز از سنگ آهنی به دست میآید که کیفیت بسیار مناسبی در مقایسه با سایر معادن حاضر در منطقه دارد. سالانه حدوداً دویست میلیون تن سنگ آهن با استفاده از روشهای استخراجی مدرن از معدن جلال آباد دریافت میشود. این میزان استخراج در بین معادنی که آنها را بررسی کردیم واقعاً مناسب به نظر میرسد.
معدن چاهگز
یکی دیگر از بزرگترین معادن سنگ آهن ایران که در شهرستان بافق مشغول به فعالیت است، معدن چاهگز نام دارد. جالب است بدانید که ظرفیت کلی این معدن به حدود هشتاد میلیارد تن میرسد، البته این تخمین به صورت بیست ساله انجام گرفته است. با وجود این ظرفیت مناسب، متأسفانه کل سنگ آهن تولیدی معدن مذکور به صورت سالانه تنها به یک و نیم میلیون تن میرسد که عددی بسیار نامناسب است.
معدن بیجار
معدن بیجار بزرگترین معدن سنگ آهن در غرب کشور به شمار میآید. در واقع این معدن در نزدیکی شهرستان بیجار و نامگذاری این معدن نیز به همین دلیل است. ذخیره کلی این معدن در مقابل سایر معادن کشور چندان بالا نیست و تنها به چهل میلیون تن میرسد. خوشبختانه یک کارخانه مخصوص ساخت کنسانتره در فاصله بسیار کمی از معدن بیجار ساخته شده است که میتواند سالانه بیش از سیصد هزار تن کنسانتره تولید کند.
معدن آهنگران
معدن آهنگران را میتوان در ردیف قدیمیترین معادن سنگ آهن ایران قرار داد. استان همدان استانی است که این معدن در آن قرار دارد. فاصله کلی این معدن تا شهر ملایر تنها به 35 کیلومتر میرسد. تاریخ ایجاد این معدن به سال هزار و سیصد و سی و پنج میرسد. میزان مساحت کلی معدن آهنگران نیز تقریباً سی کیلومتر مربع است.
روند استخراج سنگ آهن از این معدن نسبت به سایر معادن موجود در کشور کمی تفاوت دارد. در واقع در این معدن تنها از روش زیر زمینی جهت استخراج سنگ آهن استفاده میشود. از کل سنگ آهن استخراج شده در این معدن به صورت سالانه پنج میلیون تن است. هر ساله یک تن سرب نیز از این معدن استخراج میشود که میتوان آن را مناسب دانست.
این معدن از جمله تنها معادنی در ایران محسوب میشود که از تجهیزات مدرن و پیشرفته جهانی در آن استفاده میشود. در کنار همین معدن آزمایشگاههای متعددی جهت بررسی سنگ آهن استخراجی ایجاد شده است و به همین دلیل سنگ معدن مربوطه از باکیفیتترین سنگآهنهای کشور محسوب میشود.
معدن سنگ آهن کاشان
این معدن جزو تنها معادن سنگ آهن بزرگ در مرکز کشور به شمار میآید. معدن مذکور از زمان ایجاد آن موجب ایجاد چندین مشکل محیط زیستی شده است، اما مسئولان مذکور در تلاش هستند تا بتوانند اثرات محیطزیستی این معدن را تا حد مورد نیاز کاهش دهند. همین امر موجب شده است تا بسیاری از افراد نسبت به آینده معدن سنگ آهن کاشان خوشبین باشند. و آن از معادن مهم موجود در آینده کشور بدانند.
مطلب پربازدید: مراحل ثبت معدن
معدن سنگ آهن نیاسر
مورد آخر ما در زمینه مهمترین معادن سنگ آهن ایران، معدن سنگ آهن نیاسر است. سنگ آهن نیاسر فعالیت خود را به تازگی آغاز کرده است، اما در همین مدت زمان محدود نیز توانسته نظر بسیاری از خریداران سنگ آهن و همچنین کنسانتره آهن را به خود جلب کرده است. این معدن فاصله کمی از شهر نیاسر دارد.
سخن پایانی
ایران را میتوان در زمره بزرگترین کشورهای دارای معادن سنگ آهن در جهان دانست. در این متن به بررسی معادن سنگ آهن ایران پرداختیم و به یازده مورد از مهمترین موارد موجود در این زمینه اشاره کردیم. از جمله بزرگترین منابع موجود در این مبحث میتوان به مواردی همچون معدن جلال آباد، معدن سه چاهون، معدن سنگان و معدن آهنگران اشاره کرد.
این معادن تنها بخشی از کلیه معادن سنگ آهن موجود در کشور به شمار میآیند. به طبع علاوه بر موارد گفته شده، معادن دیگری نیز مشغول به فعالیت هستند، اما میزان تولید سالانه آنها چندان بالا نیست. امیدواریم با مطالعه این مقاله توانسته باشیم اطلاعات مناسبی را در زمینه بهترین و بزرگترین معادن سنگ آهن کشور به شما ارائه دهیم.
- ۱۲ عامل مؤثر در اقتصادی شدن معادن - 8 مرداد 1402
- 10 مهارت مورد نیاز مهندسین معدن - 27 تیر 1402
- کدال چیست و چه کاربردی دارد؟ - 28 خرداد 1402
سلام. الان قیمت مگنتیت چنده؟
سلام. من یک معدن سنگ دارم که تا 5 سال ذخیره قطعی داره. اما بودجه کافی برای بهره برداری ندارم. چطور برای جذب سرمایه گذار میتونم با شما هماهنگ کنم؟
سلام. برای مشاوره درمورد سرمایه گذاری در معدن با کارشناسان ما با شماره 09981689001 تماس بگیرید.
سلام من یک معدن سنگ پیدا کردم برای ثبت میخوام اقدام کنم. راهنمایی میکنید؟
سلام و درود تمام مراحل ثبت تا دریافت پروانه بهره برداری را میتوانید در ماناماین به انجام برسانید