به گزارش ماناماین به نقل از معدن 24، تفاهمنامه استخراج ۵۳ معدن به ارزش هفت میلیارد دلار در سال جاری خورشیدی توسط دولت طالبان با شرکتهای داخلی و خارجی امضا شده است.
بر اساس گفتههای مسوولان در وزارت معادن و پترولیم، این تفاهمنامهها در بخش استخراج مواد معدنی، استخراج آهن، سرب و سنگ های گرانبها امضا شدهاند.
همایون افغان سخنگوی این وزارت عنوان کرد: «در مجموع نُه معدن از معادن بزرگ مقیاس و چهلوچهار معدن از جمله معادن کوچک مقیاس بوده اند. معادن بزرگ به شرکتهای داخلی و خارجی و معادن کوچک تنها و تنها به شرکتهای داخلی واگذار شده است.»
آقای افغان تاکید داشته است که فرآوری مواد خام در داخل کشور در تمامی قراردادها از شرطهای است که از سوی وزارت معادن و پترولیم گذاشته شده است.
او در این باره گفت: «به همه قراردادهای این معادن شرط گذاشته شده است که فرآوری صد درصدی باید در داخل افغانستان صورت بگیرد. به هیچ صورت اجازه داده نمیشود که مواد خام برای فرآوری از کشور خارج صادر گردد.»
از سوییهم، اتاق تجارت و سرمایهگذاری به این باور است تا زمان خودکفا شدن افغانستان، فرآوری صد درصدی در داخل کشور امکانپذیر نخواهد بود.
یونس مومند، معاون اول اتاق تجارت و سرمایهگذاری گفت: «ما کوشش میکنیم معادن خود را طوری استخراج بکنیم که فرآوری در افغانستان صورت بگیرد؛ ولی خواهی نخواهی تا وقتی ما به فرآوری میرسیم، مجبور هستیم که پنجاه درصد فرآوری اینجا شود و بعد به خارج برود.»
برخی آگاهان تاکید میورزند که استخراج معادن باید بهگونهی معیاری انجام شود.
میوند صمدی، آگاه مسایل اقتصادی گفت: «بهتر همین است که یک کمیسیون در این بخش ساخته شود و در راس این کمیسیون باید افراد مسلکی وجود داشته باشد و تحت کنترول امارت اسلامی باشد.»
عبدالنصیر رشتیا، آگاه دیگر عنوان کرد: «در معادن دو بحث بسار مهم است؛ بحث اول اینکه معادن افغانستان به چه شکل استخراج میشود، آیا به شکل فنی و حرفهای استخراج میشود یا قسم سابق که غیرفنی و حرفهای که زیاناش از مفاداش بیشتر بود.»
بیشتر شرکتهای خارجی که قرارداد معادن افغانستان را بدست آوردهاند، از ایران، ترکیه، چین و بریتانیا هستند.
- ۹۷ هزار تن آهن اسفنجی در بورس کالا معامله شد - 21 آبان 1402
- سنگ آهن در مرز 130 دلاری - 20 آبان 1402
- برگزاری برنامه طرح سلامت توسط شرکت آلومینای ایران - 20 آبان 1402