در نشست صمیمی که امروز معاون قضایی دادستان کل کشور با اعضای انجمن نورد کاران فولادی ایران داشت ، این دسته ازتولید کنندگان به طرح نقطه نظرات خود و موانع تولید پرداختند همچنین در این جلسه رییس انجمن سنگ آهن ایران نیز حضور داشته و بر مواضع یکسان این انجمن با انجمن نورد کاران فولادی تاکید داشت و مورادی را مطرح کرد.
نقاط تاریک موانع عرضه فولاد شناسایی میشوند
معاون قضایی دادستانی کل کشور در این جلسه پس از شنیدن صحبت ها و دغدغه های تولید کنندگان اظهار داشت: با توجه به مشکلاتی که از سوی تولید کنندگان واحد های نوردی کشور در خصوص کمبود شمش فولاد مطرح شد و همچنین به مخاطره افتادن اشتغال کارکنان واحد های نوردی حتما مواردی که از سوی تولید کنندگان مطرح شد مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
سعید عمرانی تصریح کرد: از سال 1397 به بازار فولاد ورود کرده و شاهد مباحث تولید کنندگان هستم و برخی اوقات تصمیماتی در این حوزه اخذ شده و جای تعجب دارد.
وی افزود: با توجه به شرایطی که امروزه در کشور حاکم است ،تولید کنندگان با عشق به وطن در حال فعالیت هستند و شرایط امروز کشور کم از زمان جنگ ندارد و تولید کنندگان در شرایط جنگ اقتصادی هستند و با سرمایه ای که صرف اشتغال و حفظ تولیدکرده اند می توانند درآمد بیشتری را کسب کنند اما با عشق به وطن در کنار دولت ایستاده اند .
وی تصریح کرد: بنابراین در شرایط کنونی انتظار آن میرود دولت از تولید کنندگان حمایت بیشتری انجام دهد.
وی همچنین در خصوص گلایه های نورد کاران از بورس کالا و تصمیمات سلیقه ای و تبعیض آمیز گفت: با توجه به ساختار بورس این پرسشها مطرح میشود که آیا بورس کالا می تواند در ماهیت معاملات ورود کرده و معاملات را ابطال کند .بورس کالا جایگاهی برای مطرح شدن عرضه و تقاضا است و باید در خدمت شفافیت و تولید کنندگان باشد و اگر مشکلی در این خصوص وجود دارد به نظر میرسد مشکل از ستاد تنظیم بازار و نهاد های مداخله گر در بورس کالا است که جایگاه واقعی خود را از دست داده است.
معاون قضایی دادستان کل کشور تاکید کرد: با توجه به اینکه میزان تولید شمش فولادی کشور بیش از میزان مصرف آن است باید نقاط تاریکی که در این بین وجود دارد و مانع تنظیم و متعادل سازی بازار می شود شناسایی شوند.
وی تصریح کرد: در حال حاضر نورد کاران برای حدود 60 هزار نفر اشتغال زایی ایجاد کرده اند و نگرانی من و عامل حضور من در این جلسه حفظ اشتغال این واحد ها بوده چرا که شواهد نشان میدهد تولید در این بخش به مخاطره افتاده و امیدوارم با اصلاح روش های عرضه و همچنین مقررات و بازنگری در صادرات بتوانیم مانع به مخاطره افتادن اشتغال در این بخش شویم.
عرضه شمش متناسب با تقاضای میلگرد شود
در این جلسه رییس انجمن نورد کاران فولادی ایران در خصوص مشکلات واحد های نوردی کشور توضیحاتی را مطرح کرده و اظهار داشت: در حال حاضر نورد کاران فولادی کشور 30 درصد کل فولاد کشور را تولید می کنند اما مقصر عمده گرانی قیمت ها شناخته می شوند در حالیکه نوردکاران در بخش پایانی این زنجیره هستند و به دلیل کمبود عرضه شمش خودشان با 30 درصد ظرفیت تولید فعالیت دارند.
وی همچنین در این جلسه میزان تولید و عرضه شمش فولاد و مقاطع فولادی را نا متناسب دانست و گفت: از ابتدای سال تا پایان شهریور با وجود تولید 11 میلیون و ۲۰۰ هزار تن شمش فولادی در کشور طی شش ماهه نخست امسال تنها یک میلیون و ۱۶۳ هزار تن در بورس کالا عرضه کرده اند و در حدود3 میلیون تن نیز صادرات داشتند و مشخص نیست مابقی شمش های تولیدی را با چه قیمتی به صورت خارج از شبکه به فروش رسانده اند و یا برای فروش با قیمت های بالاتر احتکار کرده اند ؟
وی همچنین عنوان کرد: تا زمانیکه عرضه با تقاضا برابری نکند مشکلات نورد کاران مرتفع نخواهد شد و همچنین امیدواریم زیر ساخت های برای ورود تمامی شرکت های نوردی به بورس هموار شود.
چرا قیمت شمش دلاری تعیین میشود؟
مصطفی عبدالهی دیگر عضو هیات مدیره انجمن نوردکاران فولادی ایران نیز در این نشست اظهار داشت: قیمت تمام شده شمش فولاد طبق اعلام فولاد سازان در سایت کدال کمتر از ۵ هزار تومان در هر کیلو است در حالیکه با دوبرابر قیمت در بورس کالا به فروش میرسانند و فروش های خارج از بورس کالا نیز عدد مشخصی ندارد .
وی تصریح کرد: انتظار آن میرود نهادهای نظارتی در این خصوص وارد عمل شده و مشخص شود فولادسازان که مواد اولیه خود را با قیمت های ریالی و بسیار کمتر از نرخ های جهانی میخرند و با برخورداری از انرژی و نیروی انسانی ارزان شمش را تولید می کنند چرا با نرخ های تا ۳۰ درصد بالاتر از قیمت های صادراتی خودشان به فروش میرسانند .
بورس در دریافت وجه تضامین تبعیض قایل نشود
همچنین سید محمد علی ابویی در این جلسه در خصوص مشکلات واحد های وردی برای حضور در بورس کالا اظهار داشت: در حال حاضر واحد های نوردی کشور که تمایل به عرضه در بورس کالا دارند بایستی 20 درصد وجه نقد و یا ضمانت نامه بانکی معادل ارزش ریالی محصولی که در بورس کالا عرضه میکنند را نزد بورس کالا بسپارند و اگر ضمانت نامه نداشته باشند باید علاوه بر 20 درصد وجه نقد به عنوان ضمانت باید کل مبلغ محصول فروخته شده نیز تا زمانی که محصول تحویل مشتری شود در حساب فروشنده بلوکه میشود.
این عضو هیات مدیره انجمن نورد کاران فولادی ایران افزود: دریافت وجه ضمانت از واحد های بخش خصوصی در حالی صورت میگیرد که بورس از واحد های بزرگ، ضمانتی دریافت نمیکند انتظار آن می رود با ایجاد انگیزه مقدمات ورود واحد های بخش خصوصی را نیز فراهم کند در این زمینه انجمن نورد کاران نیز حاضر است تا مقدمات ورود شرکت های نوردی را با همکاری بورس کالا فراهم کند .
وی همچنین تاکید کرد: ما تنها تولید کننده 30 درصد از کل فولاد کشور هستیم و در انتهای زنجیره تولید فولاد قرارداریم و تا زمانیکه متعادل سازی در کل زنجیره اصلاح نشود شاهد گرانی قیمت ها هستیم.
بخش عمده اشتغال فولاد مربوط به واحد های نوردی است
همچنین احمد خوروش دیگر عضو هیات مدیره انجمن نورد کاران فولادی ایران نیز در این جلسه اعلام کرد: بخش عمده اشتغال در صنعت فولاد مربوط به واحد های نوردی است و در حال حاضر این بخش با کمترین میزان ظرفیت خود در حال کار است .
وی تصریح کرد: به عنوان تولید کننده در تمامی مراحل در کنار دولت بوده ایم بطوریکه به رغم تمامی مشکلات همه ارز حاصل از صادرات خود را به بانک مرکزی ارائه کرده ام .
خوروش ادامه داد: نورد کاران شمش فولاد را تا کیلویی 12 هزار و 300 تومان خریداری کرده و هنوز آن را تحویل نگرفته اند اما برای همراهی با دولت در آخرین عرضه قیمت محصول میلگرد را کاهش دادند و انتظار دارند عرضه شمش فولاد در بورس کالا نیز اصلاح شود و شرکت ها محصول با کیفیت مناسب را عرضه کنند و صرفا به منظور رفع تعهدات محصولات بی کیفیت و یا حتی غیر استاندارد را در بورس کالا عرضه نکنند.
ابطال مکرر معاملات باعث گرانی میشود
در این جلسه همچنین کریم رحیمی دیگر عضو هیات مدیره انجمن نورد کاران فولادی ایران تاکید کرد: اگر عرضه و تقاضا در بورس کالا به تعادل برسد تمامی مشکلات حل خواهد شد .
وی تصریح کرد: نمی توان گرانی فولاد را در انتهای زنجیره جستجو کرد و مشکل باید از ابتدا حل شود تا در بخش پایانی و در نهایت مصرف کننده نهایی نیز محصول را به قیمت مناسب دریافت کند.
وی تاکید کرد: قیمت پایه شمش فولاد بر اساس 95 درصد فوب خلیج فارس و نرخ ارز تعیین میشود که معیارمعقول و منطقی برای تعیین قیمت شمش نیست و رقابت سالمی بین نرخ شمش و میلگرد وجود ندارد.
کریم سلیمی عضو دیگر هیات مدیره انجمن نورد کاران فولادی ایران نیز تعداد نورد کاران کشور را 93 اعلام کرد و گفت : از تعداد 93 واحد نورد کار کشور 69 واحد عضو انجمن نورد کاران فولاد ایران هستند و این تعداد تولید کننده از سویی از تحریم ها و شرایطی که تحمیل شده تحت فشار هستند و از سوی دیگر با خخود تحریمی ها مواجه اند .
وی تصریح کرد:میزان نیاز واحد های نوردی کشور ماهانه یک میلیون تن است اما در شش ماهه نخست امسال این رقم عرضه شده و درخواست رسیدگی واحد های نظارتی در این خصوص را برای تامین شمش مورد نیاز داریم.
قوانین بورس کالا برای خرید سخت گیرانه است
محمد جابریان نیز در این جلسه ضمن انتقاد از ابطال مکرر معاملات فولاد گفت: متاسفانه تجربه نشان داده است که ابطال معاملات رشدقیمت ها را بدنبال داشته و این اقدام بورس کالا به ضرر تولید کنندگان بوده است .
این عضو انجمن نورد کاران فولادی ایران از به خطر افتادن روال تولید در واحدهای نوردی خبر داد و گفت: با توجه به کمبود عرضه شمش فولاد حیات بسیاری از واحد های نوردی کشور به خطر افتاده و برخی از واحد ها به دلیل ناتوانی در تامین مواد اولیه در مقاطعی تعطیل کرده اند.
وی همچنین تصریح کرد: سخت گیری ها در بورس کالا روز به روز برای نورد کاران بیشتر می شود و به تازگی شاهد سخت گیری دیگری نیز بودیم به طوریکه هزینه پیش پرداخت کالا در بورس از ده درصد به 50 درصد افزایش پیدا کرده و باید 50 درصدی میزان تقاضا را به صورت علی الحساب به بورس پرداخت کنیم در حالیکه ضمانتی برای تحقق معامله وجود ندارد.
همچنین مجید سعیدیان بازرس انجمن نورد کاران فولادی ایران در این جلسه تعداد واحد های فولادی فعال کشور را 300 واحد عنوان کرد و گفت : در حال حاضر درحوزه فولاد 300 واحد فعالیت دارند و نظارت بر این تعداد نباید کار مشکلی باشد و انتظار آن میرود دولت از این تعداد واحد فولادی که در شرایط سخت اقتصادی در عرصه تولید فعالیت دارند حمایت کند.
تصمیمات حوزه فولاد به نفع کشور های همسایه است
نادر یوسفی مدیر عامل گروه ملی فولاد نیز در این جلسه در خصوص تداوم تولید در این واحد صنعتی هشدار داد و گفت: این واحد صنعتی 3 هزار نفر پرسنل دارد و با توجه به مشکلاتی که تامین مواد اولیه داریم تداوم فعالیت به مخاطره افتاده است . در حال حاضر تصمیماتی که در عرصه فولاد اتخاذ شده منجر به حفظ اشتغال در کشور های همسایه شده است .
وی تاکید کرد: فرایند قیمت گذاری در بورس کالا مشکل دارد و باید اصلاح شودو همچنین از دیگر مشکلاتی که در خصوص بورس کالا وجود دارد این است که بخش عمده ترکیب هیات مدیره بورس کالا از شرکت های بزرگ فولادی بوده و متاسفانه تصمیماتی که اخذ میشود منافع این شرکت ها در نظر گرفته میشود.
محسن ابویی عضو انجمن نورد کاران فولادی ایران نیز در این جلسه خواهان متعادل سازی میزان عرضه و تقاضا شد و گفت: اگر میزان عرضه برابر با کل تولید نورد کشور باشد ، مشکلی در تامین آن در کشور وجود ندارد و قیمت ها نیز کاهشی میشود.
وی تاکید کرد: هیچ راهکاری برای امنیت بازار و توسعه اشتغال واحدهای نوردی در کشور وجود ندارد مگر اینکه شمش به میزان کافی در بورس کالا عرضه شود و از ابطال مکرر معاملات جبوگیری شود.
زنجیره فولاد متوازن منتفع شوند
همچنین در این جلسه مهرداد اکبریان رییس انجمن سنگ آهن ایران نیز که در این جلسه حضور داشت و گفت: در حال حاضر مواضع ما با واحد های ورودی یکسان بوده و ابتدا و انتهای زنجیره فولاد از سوی بخش میانی و تولید کنندگان فولاد تحت فشار هستیم.
وی تاکید کرد: قیمت ها در زنجیره فولاد در ابتدا و انتها به صورت ریالی تعیین می شود اما در بخش میانی با قیمت های دلاری به فروش می رسد و تا زمانی که کل زنجیره به صورت متوازن متنفع نشوند نمی توان شاهد متعاد سازی بازار و ساماندهی آن بود.
امین فر نماینده یکی از اعضای واحد های تولیدی کشور نیز در این نشست تصریح کرد: وقتی شمش را با قیمت های دلاری و بالاتر از بازار جهانی میخریم چطور می توانیم محصول خود را در بازار های جهانی عرضه کنیم، دلیل کاهش صادرات میلگرد طی این مدت خرید مواد اولیه بالاتر از قیمت جهانی بوده است.
وطن دوست دیگر عضو انجمن نورد کاران فولادی ایران نیز اظهار داشت: اگر نورد کاران با کمتر از 60 درصد ظرفیت خود فعالیت کنند زیان ده میشوند و این در حالیست که اغلب واحد ها به دلیل کمبود شمش فولاد در مضیقه هستند.
انتهای پیام//
منبع: معدن ۲۴ (www.madan24.com)
- ۹۷ هزار تن آهن اسفنجی در بورس کالا معامله شد - 21 آبان 1402
- سنگ آهن در مرز 130 دلاری - 20 آبان 1402
- برگزاری برنامه طرح سلامت توسط شرکت آلومینای ایران - 20 آبان 1402