به گزارش سایت خبری – تحلیلی معدن 24، شاخص کل بورس در حالی آخرین هفته پاییز را با سبزپوشی و رشد 5.1 درصدی سپری کرد که این رشد نیز نتوانست ریزش های اخیر را جبران کند، به طوریکه در نهایت نماگر اصلی بازار افت حدود 5 درصدی را در کارنامه آذرماه ثبت کرد. در چنین شرایطی دو لیدر اصلی بازار یعنی صنایع معدنی و فلزی نیز رفتاری مشابه شاخص کل بورس در پیش گرفتند؛ به طوریکه رشد 4.5 درصدی شاخص گروه معدنی وصعود 4.9 درصدی شاخص گروه فلزات اساسی تنها حدودی از ریزش ماهانه آنها را جبران کرد. در نهایت 3.7 درصد افت در کارنامه آذرماه شاخص فلزی و 6.4 درصد ریزش نیز در کارنامه این ماه گروه معدنی ثبت شد. اما عملکرد این دو گروه از ابتدای سال جاری تا پایان آذرماه درخشان بود؛ به طوریکه شاخص گروه معدنی به 21.4 درصد سود در دوره 9 ماهه نخست سال دست یافتو شاخص گروه فلزات اساسی نیز 6.7 درصد رشد را در این دوره تجربه کرد.
بررسی روند این روزهای بازار سرمایه نشان از خروج سرمایه های حقیقی از گردونه معاملات سهام دارد. از سوی دیگر تداوم ابهامات و عدمبازگشت اعتماد فعالان تالار شیشهای به سیاستگذار مهمترین عواملی بودند که موجب ادامهدار شدن رکود بازار سهام شدند. در این میان ابلاغ لایحه بودجه 1401 نیز مزیت بر علت شد و به یکی از چالشهای مهم بورسبازان در آذرماه منجر شد. روز یکشنبه 21 آذرماه بود که بودجه سال آینده دولت تقدیم مجلس شد. افزایش نرخ گاز سوخت صنایع از جمله پتروشیمیها، پالایشگاهها، صنایع پاییندستی و یوتیلیتیها از ۳۰درصد نرخ خوراک پتروشیمیها به ۱۰۰درصد از مهمترین چالش های برای فعالان بازار سرمایه شناخته شد. بدون تغییر ماندن نرخ بهره مالکانه، تخفیف مالیات 5درصدی به بنگاههای تولیدی و کاهش حدود 50درصدی فروش اوراق برای سال آینده نیز از دیگر موارد مطرح شده در این بودجه بود. اعتراضات نسبت به این سند دخل و خرج دولت سبب شد تا در ابتدای هفته پایانی آذرماه، وزیر اقتصاد از تصویب 10 بند حمایتی از بورس در ستاد اقتصادی دولت رونمایی کند؛ بر این اساس مصوب شد در سال ۱۴۰۱ سقف قیمت گاز خوراک پتروشیمیها، معادل قیمت گاز صادراتی و حداکثر ۵۰۰۰ تومان در نظر گرفته شود و سقف سوخت گاز برای صنایعی همچون فولاد و پالایشگاهها و پتروشیمیها معادل ۴۰درصد خوراک پتروشیمی و حداکثر ۲۰۰۰ تومان و برای سیمانیها ۱۰درصد خوراک پتروشیمی در نظر گرفته شود. این امر تا حدودی آرامش را به بازار سهام بازگرداند و سبب شد تا هفته پایانی پاییز با روندی مثبت در بیشتر صنایع بورسی طی شود. به طوریکه همانگونه که عنوان شد دو شاخص گروه معدنی و فلزی هر کدام بیش از 4.5 درصد رشد را تجربه کردند. البته با وجود افت ماهانه شاخص دو گروه مزبور، عملکرد این دو گروه از ابتدای سال جاری تا کنون مثبت بود. به طوریکه گروه معدنی از ابتدای سال جاری تا پایان آذرماه حدود 21.4 درصد رشد را تجربه کرد. در همین راستا گروه فلزات اساسی نیز 6.7 درصد صعود را در این دوره 9 ماهه تجربه کرد.
همانطور که عنوان شد دو گروه فولادی و معدنی فعال در بورس تهران، هفته گذشته را درخشان سپری کردند. در این میان صعود 4.9 درصدی شاخص گروه فلزی در حالی رقم خورد که لیدرهای اصلی این صنعت، خوش درخشیدند. به طوریکه ملی مس ایران موفق به کسب بازدهی 7.5 درصدی در هفته گذشته شد. این امر سبب شد تا بخش عمده ای از زیان ماهانه این نماد برطرف شود. به این ترتیب زیان آذرماه «فملی» به 0.3 درصد رسید. در همین راستا فولاد مبارکه نیز توانست حدود 7 درصد بازدهی در هفته گذشته کسب کند.در این میان بیشترین سود هفتگی نصیب سهامداران کالسیمین شد. به طوریکه هر سهم «فاسمین» حدود 10.8 درصد بازدهی را به نمایش گذاشت. فولاد آلیاژی ایران نیز با کسب سود 9.4 درصدی در هفته گذشته، بازدهی خود در آذرماه را به 7.7 درصد رساند و به این ترتیب بهترین عملکرد ماهانه را در میان دیگر نمادهای گروه به خود اختصاص داد.
در میان گروه معدنی نیز هر چند بیشتر نمادها با افت قیمت در کارنامه ماهانه همراه شدند، اما در این میان فرآوری معدنی اپال کانی پارس توانست 4.2 درصد رشد را در عملکرد آذرماه به نمایش گذارد. این در حالی است که در عملکرد هفتگی تمام نمادهای گروه با رشد همراه شدند. به طوریکه معدنی دماوند با رشد بیش از 20 درصدی قیمت در هفته گذشته روبرو شد. هر سهم معادن بافق نیز بیش از 9 درصد افزایش قیمت را تجربه کرد. در همین راستا دوقلوهای سنگ آهنی نیز هفته گذشته را با روندی مثبت سپری کردند. به طوریکه افزایش قیمت 5.2 درصدی در کارنامه چادرملو و رشد 4.5 درصدی در کارنامه گل گهر ثبت شد.
انتهای پیام//
منبع: معدن ۲۴ (www.madan24.com)
- ۹۷ هزار تن آهن اسفنجی در بورس کالا معامله شد - 21 آبان 1402
- سنگ آهن در مرز 130 دلاری - 20 آبان 1402
- برگزاری برنامه طرح سلامت توسط شرکت آلومینای ایران - 20 آبان 1402